diumenge, 4 de gener del 2009

Lliçó 2: On i quan?

La primera aproximació a la resposta seria fàcil. Sempre i a tot arreu. Estem envoltats d'ocells i molt més del que ens sembla. Hi han ocells que s'han adaptat a viure en medi urbà i ocells que ens acompanyen durant tot l'any. Així que sempre pots estar atent, anant en tren per exemple va ser la primera vegada que vaig veure un cabussó emplomallat. O mira't el blog dels ocells del barcelona. Fa observacions molt interessants als parcs de Barcelona, et quedaràs parat.

Però això no deixa de ser mitja veritat hi han llocs més bons i moments més bons per veure ocells.

On?

Les zones més riques per veure ocells són les zones humides. Ja que podrem veure la majoria d'ocells de les zones mediterrànies més els específics del les zones humides i no només al Delta de l'Ebre i els Aiguamolls de l'Empordà. Hi ha moltes basses i estanys al nostre país ( Sils, Torredembarra, Delta del Llobregat, aiguabarreig, estany Ibars...) a part quan parlem de zones humides també estem parlant dels boscos de ribera i dels rius del nostre país.

A part són les úniques zones que tenen una infraestructura per veure ocells ( amagatalls, recorreguts, centres d'informació...) i on regularment es fan sortides divulgatives. Per això normalment quan descrigui zones seran zones humides.

Però si només anéssim a les zones humides mai podríem veure una ganga o un trencalòs. Així una cosa que aviat aprendre'm és a associar els ocells amb el seu entorn.

Quan?

Encara que pots veure ocells durant totes les hores del dia n'hi han de millors. Els ocells que tenen un comportament diürn s'activen especialment al matí per alimentar-se i es tornen més passius amb el migdia i tornen a activar-se al final del dia. Però clarament és millor la primera hora del matí. Per veure ocells s'ha de matinar. Ho sento pels dormilegues però és així.

També hi han millors èpoques que altres. A Catalunya tenim els ocells del nord d'Europa que venen a hivernar i els ocells del nord d'Àfrica que venen a l'estiu. Així que l'hivern i l'estiu hi ha més varietat.

En conclusió qualsevol lloc i qualsevol moment és bo per veure ocells però n'hi han de més bons. Les zones humides a l'hivern i l'estiu i de bon matí. Però si no diversifiques deixaràs de veure moltes espècies.