dilluns, 26 de gener del 2009

Lliçó 5: Comportament en un amagatall

Els amagatalls de les zones humides són infraestructures per poder observar amb comoditat els ocells. N'hi han que són simples manpares de fusta amb escletxes i alguns són plataformes elevades. Però els més comuns són casetes d'obra o de fusta amb bancs a l'interior per poder observar els ocells amb comoditat.

La funció d'aquest amagatalls es poder veure els ocells sense que ells et vegin i s'espantin. Els ocells s'acostumen a allò que veuen normalment i s'espanten per qualsevol cosa que no coneixen. És curiós al Delta del Llobregat com ignoren la sorollada dels avions a l'aterrar i enlairar-se i s'envolen si trenques una branqueta al seu costat. Els ocells s'han acostumat a veure aquestes estructures.

El que haurem de fer dintre d'un amagatall és evitar que els ocells detectin la nostra presència a dintre. A l'entrar obrirem les petites finestres amb molt de compte i no farem soroll i ens haurem de mantenir en silenci o parlant molt fluixet amb el company, els amagatalls permet veure i comentar amb el company però sempre xiuxiuejant-li. Si tenim ganes de xerrar ens anem fora.

Una altra de les coses que no haurem de fer es treure les mans, els objectius de les càmeres o els prismàtics per les finestretes. Els ocells els podrien veure. Últimament veig molta gent que aprofita els marcs per aguantar els seus objectius.

Dintre un amagatall ens trobarem amb molt tipus de gent: experts que val la pena escoltar-los, segur que veuen moltes més coses que nosaltres o pregunta'ls-hi sense complexes. Normalment aquest gremi és molt amable, però sempre hi ha excepcions com a tot arreu. I gent que ve a passar la tarda i que es queixa si no veu els ocells que hi ha a les làmines, com si fos un parc zoològic. La cosa més “curiosa“ que m'ha passat era un home que es queixava que el Bernat Pescaire estava a l'esquerra del llac quan al dibuix divulgatiu l'havien pintat a la dreta!




Això es el que veurem quan obrim la finestra d'un hyde, sense presses aneu mirant tot el que veieu, amb la guia al davant si voleu, sense complexes. I no tingueu massa pressa al marxar a poc a poc arribaran nous ocells i descobrireu més coses.

A mi cada cop que obro la finestra d'un hyde és com si obrís un regal d'aniversari: la sensació del què hi haurà és fantàstica.