dilluns, 19 de gener del 2009

Material : El quadern de notes

El quadern de camp és, dels elements imprescindibles, el que més ha canviat en els últims anys. Abans el quadern de camp era això un quadern, llibreta... on recollies les teves informacions. Quines informacions? Doncs bàsicament: el dia, el lloc i quines espècies havies contemplat i tot allò que et sembles interessant: nombre d'exemplars, madurs, immadurs, comportaments estranys... Ara no et recomano aquest sistema. El millor és que tinguis una base de dades on recullis aquestes mateixes informacions però que et serà molt més útil a l'hora d'extreure les informacions. Per exemple: on he vist un determinat ocell ? quines espècies he vist el mes de març ? ... per això una base de dades et serà molt més útil. No et deixis tot allò que et sembli interessant. Encara que pensis el contrari d'aquí un temps no te'n recordaràs o en dubtaràs. I millor tenir un excés que un defecte d'informació.

Jo m'estic preparant una nova amb Acces però no és res de l'altre món. Quan estigui una mica més elaborada us la passaré. Simplement és una taula que recull la informació i una altra taula lligada on hi han totes les espècies que he observat i vaig ampliant. Aquesta segona taula em serveix de formulari. Així quan arribo l'únic que haig de fer és al formulari marcar les espècies que he vist i anotar el dia i lloc i on he fet les observacions. Em resulta molt pràctic.

D'altra banda encara que ara et semblin que les teves anotacions són incompletes igualment d'aquí un temps en podràs treure informació. Per exemple quan les comparis amb les dels propers anys no podràs dir que ara hi han moltes més espècies d'ocells, simplement al principi en reconeixies poques. Però sí, que podràs mirar quan van arribar o quan van marxar les que ara et capaç de reconèixer i dir si són estivals o hivernats... Per exemple podràs veure quan han arribat les orenetes... totes les informacions són útils. I no deixis d'anotar quan identifiques per primer cop una espècie ( fer un bimbo en el nostre món) perquè d'aquí un temps et farà il·lusió recordar-ho.

1 comentari:

Màrius ha dit...

Si tens algú que et degui un bon regal, ja existeix això que tu estàs elaborant:

http://www.weboryx.com/phtml/ficha.phtml?Total=4&buspalabra=software&tipo=1&menu=libreria

És una veritable passada.