dilluns, 5 de gener del 2009

Lliçó 3: identificació d'ocells.

Identificar ocells és com jugar al ¿Quién es quién? Només cal fer les preguntes adients que ens permetin anar descartant, fins que trobem el nostre. Al principi hauràs de fer moltes preguntes i mirar moltes coses, d'aquí un temps quan sàpigues que mirar, aniràs molt ràpid.

Recorda que la primera vegada que identifiquis un ocell hi pots estar una bona estona, però després quan el tornis a veure'l un altre dia el reconeixeràs ràpid. Ah! Era l'ocell que vaig veure a... I només amb una mica de pràctica, ja tindràs una pista del que pot ser. No miraràs les cinquanta làmines de la guia sols una o dues.

Quines són les preguntes?

Quina mida té?

Tothom sap com és un pardal, una merla i un colom. Només és tenir una idea. Una mica més gran que una merla i més petit que un colom. A les guies venen les mides dels ocells.

Quina forma té? El cos, les ales i la cua, el bec

El cos és rodó? o allargat? les ales punxagudes? rodones ? la cua és rodona? llarga? acaba en punta? I el bec llarg? O curt? Punxegut? O ample?

On l'he vist?


Estava a la ciutat? en un bosc? en una zona humida? En una clarina?. Malgrat que a vegades ens donen sorpreses és una bona pregunta.

Com es comporta?


Fa saltirons ? es creua al camí? està possat en un pal?

I dintre d'aquesta pregunta com vola? Com nada?

Moltes vegades si veus una cosa gran com un x, que es mou com un x. El més segur és que sigui un x.


Ara és quan has d'agafar la guia. Ja tindràs una petita idea. És un ànec, o un ardeids, un passeriforme, o un còrvids i només cal concretar una mica més. Ara ets quan t'has de fixar en les il·lustracions de la guia.

Quins trets característics té?


Hi han trets molt característics dels ocells que ens permeten diferenciar entre ells: el carpó, franges alars i oculars, les rectrius externes.... Ja hi haurà un post de les parts d'un ocell,i la nomenclatura de les seves franges i plomes.

Per acabar de confirmar has de mirar la descripció complerta de la guia i els mapes.

Es veu en aquest país? En aquesta època?


Això t'ajudarà el mapa. Si un ocell no es veu en la teva zona o no en aquesta època. Difícilment el podràs veure. Difícilment tampoc vol dir impossible.

I per acabar, recorda la lliçó 1 paciència company. A poc a poc agafaràs pràctica, i un cop ja has vist un ocell ràpidament el sabràs reconèixer el proper cop.

Quin cant té ?

Hi ha ocells molt difícils de veure però amb un cant molt característic però això ja no són lliçons bàsiques.