dimarts, 30 de desembre del 2008

Material : La guia de camp

Hi han dues guies de camp dels ocells d'Europa en català. Aquestes guies descriuen els ocells que pots veure als Països Catalans. Hi han guies d'iniciació ( 100 ocells fàcilment identificables) no té les aconsello és bo que t'acostumis a treballar amb tots els ocells que pots veure al camp. A Europa hi han uns 450 espècies d'ocells que és un número que es pot treballar amb comoditat. A la península ibèrica es poden veure la gran majoria així que no guanyes gaire al triar una guia només d'Espanya ( en castellà ) per exemple.

No triïs guies amb fotografies, els dibuixos són molt millors. Els colors del ocells canvien molt amb la llum i els dibuixos et permeten recalcar el que vols i col·locar-los en les millors postures.

Les dues guies són:

-Guia dels ocells del Països Catalans i Europa.
Autors: Peterson, Mountfort i Hollom
Editorial Omega
Preu: 47 euros

-Ocells d'Europa amb el Nord d'Àfrica i l'Orient Mitjà
Autor: Lars Jonsson
Editorial Omega
Preu: 47 euros



Les dues tenen una estructura diferent.

El Peterson té les làmines amb els ocells a la part central i les explicacions i els mapes de distribució per separat. Així que cada cop que vulguis veure les descripcions i el mapa hauràs d'anar pàgines amunt i avall.

Per cada làmina hi ha un bon conjunt d'espècies vora la desena i té dues característiques. Al dibuixos hi han unes fletxes que t'indiquen en que t'has de fixar per identificar un ocell. I té un codi de rodones, triangles que et diuen si l'ocell és comú o no comú als Països Catalans ( Comú, ocasional o rar).

El Jonsson té les explicacions, els mapes en color i els dibuixos agrupats a la mateixa pàgina. No té les fletxes però sí que té explicacions de la presència als Països Catalans al text. Hi han molts més dibuixos de cada espècie . Així apareixen més immadurs, plomatge d'hivern, ocells al vol i les il·lustracions crec que són millors. Al tenir les explicacions i els mapes junts sols hi han unes dues o tres espècies per pàgina. I sobretot és una guia molt més moderna.

Una persona que comença dubta entre molts ocells, així que potser va millor el Peterson. Ja que al tenir totes les làmines agrupades és com una miniguia de 50 pàgines. I el codi de rodones i triangles i les fletxes t'ajuden molt.

Per una persona ja iniciada i que només de tant en tant necessita la guia va molt millor el Jonsson ja que només dubtarà entre dues espècies o tres i tindrà tota la informació a mà.

Jo tinc la Peterson perquè era la única que hi havia quan vaig començar però crec que ara em compraria la Jonsson crec que és millor i més moderna. Tampoc no em capficaria molt les dues són bones guies.


He col·locat les dues làmines de l'ànec collverd. Cal dir que existeix al Peterson una làmina dels ànecs al vol.


Les dues guies les trobareu a qualsevol llibreria una mica gran.He fet una enquesta perquè voteu quina penseu que és millor.

Donat el resultats de l'enquesta afegeixo informació d'una altra guia de camp, la guia Svensson. Segons els aficionats la millor de les actuals, almenys a l'enquesta va sortint aquest resultat. Lamentablement no hi ha traducció al català però almenys a la guia en castellà apareix sota el nom en castellà i el científic el nom en català entre altres llengües.

Molts més dibuixos i molt millors que les anteriors i la informació i els mapes de distribució al costat de les làmines.

-Guía de aves.
Editorial Omega
Autors: Killian Mullarney, Lars Svensson, Dan Zetterström, Peter J. Grant
Preu: 52 euros

1 comentari:

Màrius ha dit...

Hola.
S'imposa una variació d'aquesta entrada, ara hi ha en català de d'Svennson i Mullarney i, a més, la Guia dels PP. CC., el panorama ha millorat molt, no?