dimecres, 25 de febrer del 2009

I edició del concurs fotogràfic “Tinc pardalets al cap”

No volíeu un concurs amb premis i tot ? doncs ja el teniu. Els premis són petits perquè un és pobre.

Premi a la millor fotografia de pardalets.



BASES

  • Totes les imatges han de contindre almenys una de les següents cinc espècies de pardals. Pardal comú Passer domesticus, Pardal xarrec Passer montanus, Pardal de Passa Passer hispaniolensis, Pardal roquer Petronia petronia o Pardal d'ala blanca Montifringilla nivalis. S'admeten fotografies i fotomuntatges.
  • Totes les fotografies que hagin causat un dany a les aus seran desqualificades.
  • El termini de presentació de fotografies serà fins el dia 27 de juliol, diada de les Santes de Mataró, a les 24h.
  • Del dia 6 d'agost (Festa Major de Vimbodí) fins al dia 8 de setembre (Mare de Déu del Torrents) s'efectuarà la votació popular a través d'una enquesta al mateix bloc.(El jurat es reserva el dret de variar lleugerament aquestes dates).
  • El jurat es reunirà el dia 8 de setembre (Mare de Déu dels Torrents) o propers i constarà de mi mateix i de tota la família que s'aplegui per celebrar la festa de la patrona del poble. Els criteris es decidiran sobre la marxa i a l'hora del cafè.
  • S'atorgaran dos premis
Premi “Tinc pardalets al cap”: un assortit de Rifacli de 700 g (vanos, carquinyolis, cubanos, neules...). Aquest premi l'atorgarà el jurat.

Premi popular. Una bossa de neules de Can Graupera (Mataró). Aquest premi s'atorgarà per votació popular.
  • El jurat es compromet a enviar el premi a qualsevol punt dels Països Catalans (més lluny no tinc peles!).
  • Els autors cedeixen el drets de les fotografies perquè es publiquin al bloc: Tinc pardalets al cap.
  • Els participants seran els blocs i no els autors. Només s'admetrà una fotografia per bloc participant.
  • Els participants han d'enviar la fotografia en format jpg a l'adreça ANTONI_TRAVE@HOTMAIL.COM, amb: títol, espècie de pardal a la fotografia i bloc participant (nom i adreça http) La publicació de la fotografia al bloc TINC PARDALETS AL CAP implicarà l'acceptació de la mateixa a concurs. Les fotografies concursaran en les dues categories de forma automàtica.

La participació implica l'acceptació d'aquestes bases, l'organització es reserva el dret de variar aquestes bases.

dilluns, 23 de febrer del 2009

Concurs fotogràfic. Setmana 9

Lloc: Aiguamolls de l'Empordà ( zona humida)


Quina sorpresa! quin munt de gent que contesta. Com vaig dir aniré posant les solucions amb deu setmanes de retard. Per ara sols us diré que sou uns megacracs, ja us vaig dir també que seria fàcil.

Barem 100. Setmana 8

Una setmana especial. Comença amb un error monumental d'identificació, d'aquells que et deixen amb la sensació de cranc, enlloc d'avançar retrocedeixes i que potser et dediquis a una altra cosa. Continua la setmana disfrutant com un camell perseguint mallerenges en una escapada abans d'esmorçar. I acaba escapant-me als Aiguamolls de l'Empordà. Una de les poques sortides que em podré permetre, la feina m'agobia. En fi han caigut unes quantes més.


49.Mallerenga blava. Parus caeruleus
50.Mallerenga cuallarga. Aegithalos caudatus
51.Morrell de plomall(f). Aythhya fuligula
52. Ànec piulaire(f). Anas penelope

He aconseguit fotografiar el bitxac comú.

dilluns, 16 de febrer del 2009

Concurs fotogràfic. Setmana 8

LLoc: Delta del Llobregat (Zona humida)

Barem 100. Setmana 7

Només una escapada d'una hora a la Riera de Riudameia, m'obligo a sortir al camp almenys un cop per setmana, la feina no em deixa més. Confirmades dues espècies noves i un munt d'ocells que s'envolaven al ser enfocats. Estic gairebé covençut d'haver vist dues més, però no del tot. Ja les inclouré una altra setmana amb total seguretat. També he pogut veure el vols de festeig de dos aligots comuns.

47. Gaig. Garrulus glandarius
48. Mallerenga carbonera. Parus major

He aconseguit fotografiar la merla, el tudó i la cotxa fumada.

Riera Riudameia

Tipologia: ZONA BOSC MEDITERRANI / BOSC DE RIBERA
Localitat: Argentona - Òrrius
Accessos:

Autobús: parada dels quatre rellotges de la línia que comunica Mataró amb Granollers. S'avança un centenar de metres cap a les muntanyes i es veu el cartell del polígon de les Ginesteres.


Carretera: km 6,175 de la carretera C-1415c (ctra. de Papers que comunica Argentona amb Granollers). Està situat a la sortida d'Argentona, poc després de la sortida cap a Òrrius es veurà el cartell del polígon de les Ginesteres.

És un dels itineraris ornitològics de la Diputació de Barcelona. Primer resseguim uns camps de conreu al costat de la riera d'Argentona i anem alternant zona de bosc de ribera amb camps de conreu. Enfilarem per la riera de Riudameia i travessarem una zona boscosa mediterrània fins arribar a l'entrada d'Òrrius on tornem a trobar bosc de ribera. Una bonica excursió on si estem atents veurem un munt d'ocells.

Descripció de l'itinerari de la diputació És l'últim dels tres itineraris.

dilluns, 9 de febrer del 2009

Concurs fotogràfic. Setmana 7

LLoc: Aiguamolls de l'Empordà (Zona humida)

Barem 100. Setmana 6

Només m'he pogut escapar una tarda a Can Cabanyes, no he pogut disposar del cotxe durant la setmana. Afegeixo la gavina vulgar que ja havia vist però que m'havia oblidat d'incloure. I he aconseguit fotografiar un xorriguer comú ho incloc al barrem de les setmanes anteriors.

45.Gavina riallera(f). Larus ridibundus
46. Bitxac comú. Saxicola torquata

LLIÇÓ 6: L'idioma dels ocells

Bàsicament els ocells parlen en llatí (nomenclatura científica) que és una llengua franca que permet la comunicació a tots aquells que ens agrada aquest món. Però també parlen altres llengües, naturalment el català entre elles, però amb un clar predomini de l'anglès.

El meu consell és que t'aprenguis els noms en les dues llengües. El dia a dia, molts fem servir els noms populars en català (quadern d'observacions, guies, blogs...) i d'altra banda són molt més fàcils de memoritzar i d'utilitzar. Però en àmbits més acadèmics, o d'observadors més seriosos només utilitzen el científic. També si vas a l'estranger, o fora el domini del català això et permetrà utilitzar el material d'allí o comunicar-te amb altres observadors.

En el tema del català hi ha dos problemes. Els ocells comuns tenen una forta empremta dialectal. Se'ls anomena de forma diferent a diferents llocs; sent espectacular a les Illes on gairebé cap nom coincideix. I els ocells no comuns, no tenen noms populars i se'ls van inventar al traduir les guies, per tant també et pots trobar diferències entre elles. Però almenys per a mi són molt més útils d'emprar.

El meu consell: és que utilitzis els noms de la teva guia (o de la teva variant dialectal si el coneixes) i que en les teves anotacions t'acostumis a escriure'l també el científic. Així a poc a poc els coneixeràs els dos sense esforç.

Per la meva banda ja s'han acabat les lliçons bàsiques ara ja pots iniciar-te en aquest món i ja comencen les lliçons secundàries, les de reconeixement d'ocells. No esperis gaire, no en sé molt més.

dilluns, 2 de febrer del 2009

Concurs fotogràfic. Setmana 6

LLoc: Aiguamolls de l'Empordà (Zona humida)


Ànec de tamany petit.

Barem 100. Setmana 5

Només una escapada el divendres al migdia a Can Cabanyes, descobrint nous espais.
Com ha canviat el món amb els prismàtics nous! Ara les referències als colors del bec de la guia ja tenen sentit. Ja no tinc excuses pels passeriformes. M'haig de possar les piles.

41.Aligot comú
Buteo buteo
42.Tudó Columba palumbus
43.Estornell negre Sturnus unicolor
44.Xivita Tringa ochropus

Basses de Gallisà. Bellver de Cerdanya

Tipologia: ZONA HUMIDA
Localitat: Bellver de Cerdanya
Accessos: s'arriba a Bellver per la N-260 des de Puigcerdà o la Seu d'Urgell. L'Alsina Graells hi té un servei de autobús.

Des de Bellver s'agafa la carretera local cap a la població de Pi, abans ens desviem per una pista forestal. Des de Bellver està perfectament indicat.

Els estanys pertanyen a la fundació territori i paisatge de la Caixa de Catalunya.

Hi ha un circuit circular que ens permet donar la volta als tres estanys, en un dels quals hi ha un amagatall i passejar al costat del riu Segre. Un bon lloc per si estàs per la zona però no per anar-hi expessament.


Can Cabanyes

Tipologia: ZONA HUMIDA
Localitat: Granollers
Accessos: arribar fins a Granollers i seguir el mapa de la web. Està situat al polígon industrial can Gordi- can Català. El meu consell és aparcar al costar d’un Viena que està al mig del polígon amb una V immensa com a cartell anunciador i clarament visible ( l'espai està a cinc minuts caminant).
Sorprèn la vida que es pot trobar enmig d’un polígon indúsrial. Malgrat que només es tracta d’un petit estany recentment recuperat. Cal aprofitar per anar mirant al riu Congost que hi passa pel costat per fer observacions interessants.

Can Cabanyes
Pàgina web d’informació, molt complerta.

Espaifluvialdelcongost


Blog d’aficionats que descriuen les seves observacions en aquest espai i al llarg del riu Congost.